2013-08-28

Efter sommaren, innan vintern

Nu är det drygt fyra månader sen jag skrev någonting sist, mestadels till följd av att jag inte läst någonting nämnvärt och att jag har varit förbannat upptagen med jobb, giftermål och resor i sommar.

Men nu jävlar. Nu har jag börjat bunkra upp med material inför det vi i Skåne kallar vinter. En slaskig och försenad släkting vi inte riktigt känner oss bekväma med att årligen bjuda in runt slutet av november men känner oss tvungna att stå ut med tills våren kommer och tar hand om det skitiga, kalla liket till att vara bortkastad årstid som återstår efter att barnen har åkt pulka på varenda liten kulle tills bara ett bromsspår av uppsliten gyttja finns kvar.

Som en teaser kan jag börja med ett tips till er som är för lata för att börja läsa en hel bokserie:


The Strain

Guillermo del Toro och Chuck Hogan bjuder på någorlunda verklighetsförankrad vampyrskräck och visar att glitter och kärlek inte är vad att vara odöd handlar om.
David Lapham (DC, Marvel, Vertigo, Dark Horse, Avatar Press) och Mike Huddleston (DC, Marvel, IMAGE, Dark Horse) har adapterat böckerna till seriefom otroligt grymt och den mörka, skitiga känsla som böckerna erbjuder återfinns med råge i skarpa skuggor och tydlig karaktärsdesign.

Än så länge har serieversionen samma namn som den första boken "The Strain" och det återstår att se om det blir ytterligare två serieark i form av "The Fall" och "The Night Eternal".




När ett plan fullt av till synes döda människor landar på JFK kallas Dr Ephraim "Eph" Goodweather och kollegan Nora Martinez in eftersom de leder en specialgrupp för CDC (Center for Disease Control) och det tar inte lång tid förrän allt går käpprätt åt helvete. Abraham Setrakian har sedan andra världskriget fört ett privat krig mot vampyrerna, skadedjursbekämparen Vasiliy Fet upptäcker väldigt fort att parasiter kommer i storlekar större än bara råttor och gängmedlemmen Augustin Elizalde spelar en större roll i historien än han någonsin kommer ana. De här fem tillsynes vitt skilda individerna kommer tillsammans vara mänsklighetens enda hopp mot det titulära eviga mörkret.

Den något mer klassiska versionen av en vampyr med sin långa kappa, bakåtslickade hår och känsla för teatral dramatik har mer eller mindre helt lagts åt sidan för en mer parasitliknande larv som transformerar offret till en helt ny varelse som till en början mest liknar vad vi är vana att se som zombier, men som efter hand mognar och blir mer och mer självständiga.

Den här serien är någonting av det bästa jag läst på väldigt länge, trots att de senare böckerna har stinker av religiösa undertoner som går att tolerera eftersom en tung känsla av hjälplöshet och domedag genomsyrar dem. Gillar du alternativa varianter av vampyrer och domedagsskräck så är The Strain definitivt någonting för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar