2013-04-08

Dödsstöten för Rocky Magasin?

Under en rätt lång tid nu har jag noterat hur en av Sveriges genom tidernas största serier sakta men säkert har blivit nedsolkad och dragen i den kommersiella smutsen. Nu ska vi prata lite om Rocky Magasin.


Här har vi det senaste numret av Rocky Magasin. Det är numera ett renodlat seriemagasin, allt redaktionellt material i form av intervjuer och bok/skiv/spel/film-recensioner är borttagna. Redaktionen har bantats ordentligt och Rockys skapare Martin Kellerman står inte ens längre med som medverkande i numret. Jubelidioten Tony Ernst på Egmont förlag har kört hela tidningen i botten och det är en gåta hur han kan få fortsätta ha ansvar för den här produkten. För det började ju så bra.

Rocky Magasin startade 2004 och det var en inkörsport inte bara till Rocky utan till en rad andra kontroversiella serier och serietecknare. Kellermans inflytande över magasinet var tydligt då man bland annat kunde läsa både Christopher Nielsens "Två trötta typer" och flera serier av den geniale Robert Crumb. Fan, det var så nära Hate en svensk utgåva kunde komma. Sedan hände något.

Kellerman började trappa av på takten. Plötsligt dök någon jävla fotbollssupporter vid namn Tony Ernst upp och skulle bestämma över materialet och i samma veva introducerades en påhittad läsarombudsman som proklamerade att nu var det kristna värderingar som skulle styra Rocky Magasin. Problemet med den här läsarombudsmannen var att ingen riktigt förstod om han var på riktigt eller ett skämt och när prenumeranterna började droppa av fick Tony Ernst krypa till korset och förklara att allt var på låtsas och att denne ombudsman inte skulle dyka upp igen.
Just där och då borde Ernst fått sparken.

Tyvärr fick han inte det, och med undantag av en briljant intervju med James Allan från Glasvegas har Ernst därefter ägnat sig åt att fatta en hel rad felbeslut om innehåll, inriktning och nedskärningar.

Nu har det tidigare 80+ sidor magasinet bantats ner till 50 sidor blankt med ett kartongpappersomslag som ger känslan av att det rör sig om något gratismagasin som delas ut utanför Carlings. Man har visserligen sänkt priset med 9 kronor och 10 öre, från 59:- till 49.90:-, men då får man också gästserier (Zelda av Lina Niedestam och Stockholmsnatt av Pelle Forshed och Stefan Thungren) som publicerats i både dagstidningar och egna album och samlingar 5-6 gånger tidigare. Lägg dessutom till ett par serier av Pontus Lundkvist och Ellen Ekman som är så jävla dåliga att man själv börjar fundera på en serieskaparkarriär för att höja standarden och du har det nya Rocky Magasin.

Ernst har hela tiden skrivit att på Rocky Magasin ska man vara nytänkande. Man ska sätta agendan i stället för att följa den och nu börjar jag undra om karln över huvud taget är vid medvetande när han skriver sina ledare. Rocky Magasin har blivit daterad, den publicerar gamla, tråkiga, konventionella serier som många gånger handlar om samma sak allihop. Jag vet inte hur mycket pengar man sparar på den här senaste nedskärningen men det vi ser nu är den sista dödsdansen innan magasinet får läggas ner. Jag tror inte tidningen finns kvar vid den här tidpunkten nästa år.

1 kommentar:

  1. Hej

    Jag kan inte som enbart läsare avgöra varför denna katastrof inträffade men jag beklagar den.Det tidigare magasinformatet skapade en oerhörd livslängd på tidningen - säkert flera år - som jag tror att märkesannonsörerna måste uppskattat. Det är ont om media idag med lite livslängd och detta måste ha överträffat det mesta. Bokrecensionerna var härligt uppriktiga. Man riktigt njöt av att se hur recensenterna vred sig i plågor för att finna en balanserad fras för att inte helt såga medelmåttiga böcker osv. Artiklar om aktuella obskyra fenomen och halvt bortglömda personligheter var fenomenalt underhållande. Å andra sidan har allt sin tid. Kanske orkade inte redaktionen längre, kanske funkade inte ekonomin? Synd var det i alla fall att magasinet dog och ersattes av detta sorgligt medelmåttiga dussinblad. Egentligen borde det vara mer i världen som räknas än pengar. Det nya bladet är skräp, medan det tidigare formatet var snudd på genialiskt. Kul att det åtminstone har funnits.

    SvaraRadera