2013-04-06

Garth Ennis

Om vi ska starta med ett författarporträtt här på Martigo så ska vi starta med Garth Ennis. Ennis är serievärldens motsvarighet till Quentin Tarantino. Med sitt nordirländska påbrå och ateistiska livssyn som grund är han hjärnan bakom några av de mest våldsamma, blodigaste och porrigaste serier som världen har skådat.


Ett regelrätt porträtt ska väl egentligen handla lite om uppväxtförhållanden, födelsestad, utbildning och sådant tjaffs, men jag tycker det är roligare att hålla sig till det faktiska arbete författaren har gjort. Ennis är irländare och irländare är stöpta i en viss form. Denna form främjar våldsskildringar och alkohol och vi kan nöja oss med det.

Ennis absolut mest kända verk är Preacher, en historia om en präst som lämnar kyrkan men får en gudomlig gåva och bestämmer sig för att leta rätt på Gud för att ställa honom till svars för allt elände han har ställt till med. Det övernaturliga är ingenting som skrämmer Ennis och han har även skrivit en väl mottagen serie som heter The Boys som är en spegelvänd saga om superhjältar.

Tillsammans med tecknare Steve Dillon har Ennis bland annat gjort Hellblazer för DC Comics och sedan nämnda Preacher för Vertigo. Han har också skrivit en rad nummer av The Punisher som jag varmt kan rekommendera.

Det blir mycket snack om våld när man pratar om Ennis, för det är så centralt i hans berättande. Både i Preacher och The Boys får vi en inblick i hur det ser ut i hjärnan hos en ruggigt sjuk författare. Uppfinningsrikedomen när det kommer till att ta karaktärer av daga är helt unik hos Ennis och det måste vara både en börda och en ständig adrenalinrush att arbeta som tecknare tillsammans med honom.

Det är dock inte bara historieberättandet som ger läsaren det där lilla extra som skiljer en bra författare från en dålig. Ennis utnyttjar hela spektrat av det engelska språket och all sin kunskap i olika dialekter (som irländare och boende både i USA och England har han en grym inblick i dialekter och slang). Det gör hans karaktärer mer levande. Både i The Boys och i Punisher hittar man dessutom en särskild faiblesse för det ryska och tillsammans med känslan i språket lyckas Ennis även där få till en dialog som håller hela vägen fram.

Ska man ge sig in och börja läsa Garth Ennis verk (vilket man ska!) så skulle jag rekomendera att börja med Preacher. Ennis flaggskepp kommer antingen snabbt fånga dig, eller snabbt kasta dig överbord, och när du har läst den nio volymer långa serien kan du gå vidare med The Boys vars samtliga nummer finns att ladda ner på Piratebay.

Mycket nöje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar