2013-04-18

Potter´s Field - en omärkt grav

På en liten ö belägen mitt i Hudsonfloden i New York finns ett fält fyllt av omärkta gravar tillhörande de som aldrig kunnat identifieras; brända kroppar, lik manglade under stadens tunnelbanevagnar och individer som helt saknat identitet.
Den enda som kämpar för att namge alla dessa gravar med hjälp av mer eller mindre konventionella metoder är en man som själv saknar identitet: John Doe.
En rättsläkare, en polis, en föredetta journalist och en sociofobisk hacker hjälper honom i hans arbete och ibland leder dessa efterforskningar till större konspirationer.

Vem är han, varför gör han detta och vad är det som driver honom? Inga raka svar ges och man lämnas med minst lika många frågetecken (om inte fler) än när man började läsa. Det är i och för sig inte irriterande och det känns inte som att man har blivit lurad utan slutet lämnas helt öppet för egen tolkning.



Potter's Field är jävligt bra läsning, DC fans kommer att känna igen Mark Waid's mörka stil från Kingdom Come och Marvel-läsare kommer att känna igen Paul Azaceta från hans Amazing Spider-man.
Tillsammans har de skapat ett skitigt och mörkt Noir-New York med trasiga människor och trasiga öden, större delen av färgläggningarna är svarta eller i skiftande mörka färger.

Jag rekomenderar starkt Potter's Field till fans av deckare och noir-serier men även till er som letar efter nått annorlunda bland superhjältarna, John Doe är den perfekta antihjälten. Ingen identitet att dölja, ingen överdriven kostym och inget annat i sikte än att återställa namn till de som dött orättvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar