2011-10-09

100 Bullets: First shot, last call

Vad skulle du göra om du fick en väska med skitmycket pengar, 100 ospårbara kulor och svart på vitt vem som har förstört ditt liv? Den problematiken bygger 100 Bullets på, och visst är det gastkramande och coolt emellanåt, men konceptet som borde varit en novell mjölkas ut för mycket.
100 Bullets - First shot, last call är den första delen av 13 än så länge. Den är skriven av Brian Azzarello (Hellblazer, Joker) och tecknad av Eduardo Risso (främst känd för just 100 Bullets). Serien har hyllats av de flesta som har läst den och dessutom vunnit det finaste pris en serie kan vinna, nämligen en Eisner Award.

Azzarello ska ha beröm för den originella berättarformen i First shot, last call. Hämnd är visserligen ett klassiskt tema, men småberättelsernas precision både vad gäller mänskliga funktioner och hierarkiska beskrivningar av slummen/gängvärlden gör att First shot, last call lyfter sig till något helt unikt. Därmed inte sagt att det är svinbra.

Central i historien är Agent Graves som dyker upp till personer som har råkat ut för oegentligheter och ger dem en chans att hämnas en gång för alla, med 100 kulor som inte går att spåra. Agent Graves är också duktig på att sopa igen spår och blir man hans skyddsling går man säker från myndigheter och polis så länge man är på sitt hämnduppdrag.

First shot, last calls styrkor är grundkonceptet och Azzarellos skickliga sätt att skriva dialog med accent (jag kände mig som en hispanic när jag försökte läsa upp en ruta för min sambo), även teckningarna är bra även om de hårda konturerna ibland känns som att de är tecknade av Pablo Picasso.

Nackdelen är att det blir så hattigt, First shot, last call är byggd på flera småberättelser som inte har något med varandra att göra utom att det är samma förutsättningar som Agent Graves ger. Därför känns det som att man skulle kunnat ta ursprungsidén och stannat vid en novell, nu har jag inte läst de 12 efterkommande delarna, men bara tanken på att läsa samma story igen och igen och igen gör mig alldeles matt.

Läs 100 Bullets - First shot, last call om:
  • Du är intresserad av det mänskliga psyket.
  • Du gillar pricksäkert skrivna dialoger
  • Du vill läsa en bra hämndberättelse men ändå inte binda upp dig till uppföljare.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar